JOZEF: EEN TYPE VAN CHRISTUS

Een type van christus is iemand die heenwijst naar Jezus Christus of eigenschappen van Christus in zijn leven laat zien. In het Oude Testament vinden we verschillende voorbeelden van types van Christus. Mozes bijvoorbeeld: Mozes was een type van Christus, maar bijvoorbeeld ook de koperen slang is een type dat heen wees naar genezing. Denk bijvoorbeeld ook aan de richters die het volk verlosten van hun overheersers.  David en zijn zoon zijn allebei ook types van Christus. Over deze personen wilde ik het nu niet hebben, maar ik wilde me richten op Jozef de zoon van Jakob.

Het leven Jozef was een opeenvolging van verdriet, moeite en zorgen. Heel zijn jonge leven had hij al met de afgunst van zijn broers moeten leven omdat hij de oogappel van zijn vader Jakob was. Het feit dat Hij droomde over de korenschoven die voor zijn korenschoof bogen deed niet veel goeds. Vervolgens werd hij in een put neergelaten om te sterven, maar toen rondreizende Ismaëlieten voorbij kwamen verkochten zijn broers hem voor 20 zilverlingen.

In zijn latere leven heeft hij ook nog andere moeilijke periodes gehad. In Egypte werd hij onterecht beschuldigd van ontucht en in de gevangenis gezet voor iets wat hij niet gedaan had.

Gelukkig had Jozef Gods goedertierenheid tot zich gewend. Dat lezen we in Genesis 39:21. Hierdoor kon Jozef geduldig in het volle vertrouwen op God afwachten tot God hem zou verhogen.

Die verhoging vond ook plaats. Nadat Jozef de dromen verklaard had van de schenker en de bakker, werd hij op een gegeven moment uitgenodigd om de dromen van de Farao uit te leggen. Als beloning mocht Jozef onderkoning worden. Van gevangene tot onderkoning in enkele dagen.

Nu Jozef enkele jaren onderkoning was, ontstond er een hongersnood in het land. Deze hongersnood was tevoren voorspeld door Jozef en daarom was er in Egypte genoeg koren voor iedereen en zelfs uit naburige landen kwamen mensen om voedsel te kopen.

Vader Jakob en broers hadden in het verre Israel ook last van de hongersnood en daarom kwamen de  broers om eten vragen bij de onderkoning. Ze bogen zelfs voor hem en daarmee werd de droom van de korenschoven vervuld.

Jozef wierp henvervolgens niet in de gevangenis, maar vergaf de moeiten en zorgen die door de broers aan hem waren aangedaan. Jozef zag dit als de leiding van God zodat hij nu de broers goed kon doen.

Nadat Jozef zich bekend gemaakt had liet hij zijn familie overkomen naar Egypte en Jozef leefde 110 jaren, wat de volmaakte leeftijd was in de ogen van de Egyptenaren.

Het leven van Jozef wijst op verschillende manieren heen naar Christus. Allereerst in zijn vernedering en verhoging. Christus werd immers ook vernederd op de aarde en verhoogd in zijn opstanding. We zien hier ook dat we altijd standvastig moeten zijn in onze principes. Dit gebeurt helaas tegenwoordig niet altijd. Zie maar eens op opvattingen rond homosexualiteit en euthanasie. Als laatste punt wilde ik noemen dat Jozef de schuldenaren van hem, zijn broers, alles vergaf wat zij hem aangedaan hadden. Heeft Jozef dat allemaal in eigen kracht gedaan? Dat denk ik niet, maar door het geloof worden “koninkrijken overwonnen, gerechtigheid geoefend, de beloftenissen verkregen, de muil der leeuwen toegestopt (Hebr. 11:33).”

Wie meer wil lezen over Jozef: zie Gen. 37, 39-50 en Hebr. 11: 22

Miykayah

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelse Personen, Bijbelstudie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s