Asaf

Wie is Asaf: Wanneer we het gaan hebben over een persoon uit de bijbel is het natuurlijk goed om te kijken wie deze persoon is.  Asaf was een zanger ten tijde van David. In de Bijbel wordt hij voor het eerst genoemd in 1 Kronieken 6:39 waar hij van David de functie van opperzangmeester krijgt. Hij diende voor de tabernakel tot dat Salomo de tempel bouwde. Zoals in 1 kronieken 16:5 beschreven is speelde Asaf met de cimbaal. Ongetwijfeld heeft hij hier ook zijn eigen psalmen gezongen. Asaf heeft Psalm 50, Psalm 73 tot en met 83 geschreven.

Psalmen

Het is heel waarschijnlijk dat Asaf Psalm 50 en Psalm 73-83 geschreven heeft. Asaf was hierbij niet alleen degene die de muziek mocht maken, maar het is vrijwel zeker dat Asaf deze Psalm geschreven heeft. Asaf wordt in 2 Kronieken 29:30 niet voor niets de “ziener” genoemd. Asaf kende God en veel van zijn psalmen zijn persoonlijke geloofsovertuigingen van hem.

In Psalm 50 bijvoorbeeld beschrijft Asaf wat er gebeurd met de mens als hij niet in God gelooft en Zijn geboden niet navolgd. Offeranderes zijn niet genoeg om in Zijn handpalmen gegraveerd te worden. Asaf geeft aan dat de ware godsdienst  – zelfs in het Oude Testament – niet alleen in offeren ligt, maar in Gods genade. Het geloof moet uit de werken gezien kunnen worden.

In Psalm 73 geeft Asaf een persoonlijke boodschap aan iedere lezer. God is goed voor degenen met een rein hart. Asaf begint met een persoonlijke ervaring waarin hij de vraag gesteld heeft hoe God een goddeloze mens schijnbaar voorspoedig deed leven, terwijl hij elke dag in moeite leefde. Asaf twijfelde totdat hij op het einde van de goddeloze merkte. Een goddeloze leeft voorspoedig op aarde, maar de schat van Asaf ligt in Christus en God is zijn deel in eeuwigheid. Dan ziet Asaf dat hij het eigenlijk niet zo slecht heeft.

Twee psalmen die een beeld geven van Asaf. Zijn geloofsleven ging door diepe dalen en enorme hoogtes. Mijn gebed is – als ik lees van Asaf – dat God mij uit genade nog een geloofsleen wil geven als Asaf. Ik hoop dat de bede om geloof ook in uw gebedsleven naar voren komt.

Miykayah

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelse Personen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s