Kritisch denken en het Godsbestaan

Er wordt altijd gezegt dat kritisch denken een must is voor iemand die zich in de maatschappij wil profileren. De definitie van kritisch denken is onafhankelijk van anderen informatie kunnen beoordelen. Je laat je niet leiden door vooroordelen, maar probeert objectief gegevens te beoordelen.

Kritisch denken is hetzelfde concluderen uit dezelfde feiten. Dat kan alleen met logica. Ik heb geprobeerd een model er van te maken.

K = L

Kritisch denken = Logica

Een waar kritisch denker probeert altijd  zo te denken. Jammer genoeg is dat niet mogelijk. Het menselijk brein denkt (gelukkig)  niet na als een computer. Denken zou je dus samenkunnen stellen uit Logica + Omgevingsinvloed + Gevoelens + Invalshoek

D = I + L + O + G

We zouden ook de invalshoek kunnen samenstellen uit  de som van gevoelens en omgevingsinvloed

I = ½ O + ½ G

Denken is dan:

D = (½ O + ½ G)  + L + O + G

Om onafhankelijk kritisch te kunnen denken moeten dus gevoelens en omgevingsinvloed worden geëlimineerd.

K = (0+0) + L + 0 + 0

Zou dat mogelijk zijn? Lijkt mij niet. Degene die ras, sociale positie, opleiding en gevoelens uit kan schakelen moet nog geboren worden.

Waarom nu deze rekensom? Ik kwam onlangs iemand tegen die zei dat Christenen niet in staat waren om kritisch te denken. Iedereen die kritisch dacht kon op de klompen aanvoelen dat God niet bestaat. Daar heeft deze persoon helemaal gelijk in (en dat zei ik hem ook). Als kritisch denken gelijk is aan logica bestaat God niet. De vraag is alleen of logica de oplossing hier is. Dat lijkt mij niet. Met logisch redeneren kan niemand het bestaan van God bewijzen, maar met denken kan iemand het wel aannemelijk maken dat er een God zou kunnen bestaan. Liefde kan je per definitie niet bewijzen, maar niemand zal zeggen dat  liefde onlogisch is en dus niet bestaat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in geloof en wetenschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s