WK-zotheid

De vuvuvela’s zullen nog een drukke tijd tegemoet gaan. Alhoewel ze in vroegere tijden ook gebruikt zijn voor andere doelen. Oranje moet nog minstens één wedstrijd spelen, nadat ze vanmiddag met 2-1 gewonnen hebben. En weet u wat dat mij interesseert? Helemaal niks, niks en nog eens niks.

Voetbal is een sport die plotseling heel Nederland voor 25 dagen in zijn vuist houdt. Het is een sport die mooi is, dat moet ik toegeven alhoewel ik meer een man van tennis ben. Maar tot wanneer is een sport mooi en leuk? Naar mijn inziens is dat niet meer zo wanneer al die topsporters met blessures en spuiten over het veld hobbelen en maar aan één ding denken en dat is winnen.

Om maar niet te spreken van de peperdure voetbaltheaters die gebouwd zijn. Dat in een land waar gemiddeld enkele duizenden supporters op een wedstrijd af komen. Een ding dat zeker is: Ze zullen ruimte genoeg hebben. Wat levert dit festijn op voor de achterstandswijken in Johannesburg? Het leven blijft daar even hard en deze mensen moeten nog steeds vechten voor hun leven.

En dat is waarom ik niet wil kijken naar de voetbalwedstrijden en er niet over wil schrijven en over mee wil praten. Het is gewoon zot en mens-onterend. Het doet mij denken aan vroegere tijden wanneer het volk om brood en spelen vroeg.

En nog zotter is het dat wanneer je in deze dagen per ongeluk een oranje t-shirt aan trekt er gevraagd wordt of je het voor het WK gedaan hebt. Nee, natuurlijk niet, want dat doe ik alleen voor de SGP. Bovendien ben je niet Nederlands gezind als je geen voetbal kijkt. Blijkbaar is de mening van veel mensen dat Nederland alleen op deze manier meetelt.  Zet dat maar uit je hoofd, want Nederland telt gewoon niet mee. Misschien 300 jaar geleden, maar in de 21e eeuw is de rol van Nederland voorbij mijns inziens. En deze 25 dagen…? Ach, het zijn maar 25 dagen.

Natuurlijk begrijp ik het wel als mensen voetbal mooi vinden. Ik vind het ook geweldig als Arjen Robben zijn befaamde pas maakt en op fenomenale manier scoort. Maar wat ik niet geweldig vind is dat vervolgens Robben tot een soort idool verheven wordt.  Arjen Robben als meest gezochte persoon op google. Zeg nu zelf: Dat is gewoon absurd.

En ik zeg hiermee ook helemaal niet dat het concept voetbal verkeerd is! Het is niet het voetbal, maar de commercialisatie van het voetbal en de manier waarop tegen deze voetballers wordt aangekenen. Hou het voetbal in de achtertuin, organiseer competities, maar laat het gaan om het voetbal en niet om de rest.

En daarom durf ik de stelling aan te gaan dat dit voetballen geen doel heeft, dan winnen en winnen. Maar zo zitten mensen in elkaar. Winnen, winnen en nog eens winnen.

Waar zijn we mee bezig?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op WK-zotheid

  1. Pingback: Ds. M.A. Kempeneers over het WK « Miykayah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s