Onweer in de Bijbel

De afgelopen dagen heeft onweer zijn greep over Nederland. In Palestina is onweer ook geen ongewoon verschijnsel. In de lente of herfst worden deze onweersbuien vaak vergezeld met regen en hagel.

Het is dan ook niet bijzonder dat in de Bijbel onweer vaak als voorbeeld wordt gebruikt. Onweer wordt in de Bijbel op drie verschillende manieren gebruikt.

Als teken van Gods almacht: De macht van God wordt gezien in het natuurverschijnsel. Alleen God weet de geheimen van de natuur volkomen te doorgronden.

Zie Job 28:26: Als Hij den regen een gezette orde maakte, en een weg voor het weerlicht der donderen; en Job 37:3: Dat zendt Hij rechtuit onder den gansen hemel, en Zijn licht (dwz. bliksem) over de einden der aarde. Een heel aantal verwijzingen zijn te vinden in de boek van de Psalemen. Zie hiervoor o.a. Ps 97:4 :Zijn bliksemen verlichten de wereld; het aardrijk ziet ze en het beeft en Ps 18:15 En Hij zond Zijn pijlen uit, en verstrooide ze; en Hij vermenigvuldigde de bliksemen, en verschrikte ze. Zie ook nog Job. 37:4;Job. 40:9

Figuurlijk of poëtisch: Niet alleen wordt onweer letterlijk opgevat als teken van Gods almacht, maar ook als beeldspraak wordt onweer vaak gebruikt in de Bijbel.

Zie Nahum 2:4: De wagens razen door de wijken, zij lopen ginds en weder op de straten; hun gedaanten zijn als der fakkelen, zij lopen door elkander henen als de bliksemen en Zach. 9:14: Zijn pijlen zullen uitvaren als een bliksem. Het koninkrijk van Christus wordt ook wel beschreven met het schijnen van de bliksem: Luk 17:24 Want gelijk de bliksem, die van het ene einde onder den hemel bliksemt, tot het andere onder den hemel schijnt, alzo zal ook de Zoon des mensen wezen in Zijn dag.

Wanneer schijnend of glimmend bedoeld wordt: In Dan 10:6 …en Zijn aangezicht gelijk de gedaante des bliksems,… Zie ook Openb 4:5; Openb 8:5; Openb 16:18.

En zeg eens eerlijk: Zouden we niet moeten beven als God spreekt? In verwondering van Zijn almacht?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelstudie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s