Het mosterzaad gezaaid..

Illustration of Salvadora persica

Image via Wikipedia

In het Nieuwe Testament worden veel beelden gebruikt om iets te benadrukken of uit te leggen. Een goed voorbeeld hiervan is de apostel Jakobus, den broeder des Heeren (Gal. 1.19). De HEERE Jezus en Jakobus hadden veel gemeen, want ook Jezus was iemand die veel gebruik maakte van beeldspraak. Hieruit blijkt dat Jakobus en Jezus allebei een oog voor schoonheid hadden in de natuur of andere zaken.

Het kan niet anders dan dat Jezus het grootste voorbeeld was voor Jakobus. Niet voor niets treffen we in de brief van Jakobus zoveel parallellen met de woorden van Jezus! Niet alleen de inhoud, maar ook de manier van zeggen komt overeen met de woorden van de HEERE Jezus Christus.

Laten we nu teruggaan naar de woorden van Jezus. In Matth. 17:20 zegt Jezus: “Om uws ongeloofs wil; want voorwaar zeg Ik u: Zo gij een geloof hadt als een mosterdzaad, gij zoudt tot dezen berg zeggen: Ga heen van hier derwaarts, en hij zal heengaan; en niets zal u onmogelijk zijn.” Hier wordt het beeld van een mosterdzaad gebruikt. In oude tijden was het mosterdzaad altijd het toonbeeld van niets of nietigheid.

In het Nieuwe Testament wordt het mosterdzaad dus gebruikt om aan te geven dat het geloof maar klein hoeft te zijn, want in het geloof kunnen grote dingen gedaan worden.

Maar een dergelijk klein zaadje kan groeien. Uit een mosterdzaadje komt een plantje tevoorschijn dat uitgroeit tot een boom. (Matth. 13:32). Het geloof kan dus groeien van een mosterdzaadje tot een boom die vruchten draagt (Jak. 3:17).

Het beeld van het mosterdzaadje wordt ook gebruikt als beeld om de Kerk van Christus te beschrijven. Het is klein begonnen, maar zal worden “het meeste van al de moeskruiden, en maakt grote takken, alzo dat de vogelen des hemels onder zijn schaduw kunnen nestelen (Mar 4:32).”

De Kerk zal altijd blijven groeien, het maakt niet uit wat er tegenin zal gaan. Dat mosterdzaadje leek klein en nietig, maar zal worden tot het grootste Koninkrijk van alle eeuwen.

In het nieuwe Testament wordt het mosterdzaadje dus gebruikt als een manier om de grootte en diepte van de Kerk van Christus te verbeelden. Een groei in de breedte en een groei in genade. En dit is slechts één van de beelden die Jezus gebruikte om zaken te verduidelijken. Mijn aanbeveling: tolle lege! (neem en lees!)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelstudie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s