De beproeving van het geloof.

De beproevingen in het leven zijn vaak in grote aantal aanwezig. En beproevingen wil iedereen het liefst zover mogelijk verwijderen uit het leven. Want in tegenspoed is het vaak moeilijk en soms kan er geen uitweg meer lijken te zijn.

Voor de kinderen van God geeft de Bijbel op een bijzonder manier uitleg over de beproevingen of tegenspoed die op de levensweg liggen.

In Jakobus 1 vers 3 wordt gezegd dat de ‘beproeving uws gelooofs lijdzaamheid werkt’. Het woord lijdzaamheid is een oud woord dat geduld betekent. De beproevingen zijn louterend zoals goud door het vuur gezuiverd wordt(1 Petr. 1:7).

In beproevingen zal het geduld dus toenemen. De lijdzaamheid ‘hebbe een volmaakt werk (Jak. 1:4)’ zodat Gods kind in heiligheid zal toenemen.

Jakobus houdt dan niet op met spreken, maar duidt de weg aan hoe de wijsheid voor het lijdzaam zijn kan verkregen worden. Deze kan verkregen worden bij God die ‘een eigelijk mildelijk geeft, en niet verwijt; en zij zal hem gegeven worden (Jak. 1.5)’. Deze wijsheid mag begeert worden in geloof, niet twijfelende (Jak. 1:6).

In Jakobus 1 vers 12 wordt dan een spontane uitroep gedaan over de man die verzoeking of beproeving verdraagt.

Zalig is de man, die verzoeking verdraagt; want als hij beproefd zal geweest zijn, zal hij de kroon des levens ontvangen, welke de Heere beloofd heeft dengenen, die Hem liefhebben.

Een hemels loon zal gegeven worden aan degene die zijn beproevingen in lijdzaamheid door het geloof verduurd. Uit liefde tot God kan een mensenkind dat volbrengen.

Dan kan in tegenspoed het wel moeilijk zijn, maar het oog blijft dan gevestigd op de HEERE God. Het kan ook moeilijk zijn voor de kinderen van God. David was hier een uitstekend voorbeeld van. In Psalm 10 roept hij uit: “O HEERE, waarom staat Gij van verre? Waarom verbergt Gij U in tijden van benauwdheid?’”

In de Psalm die daarop volgt vertelt hij: “Want de HEERE is rechtvaardig, Hij heeft gerechtigheden lief; Zijn aangezicht aanschouwt den oprechte”. Hoewel er soms geen uitweg meer kan zijn vanuit een mens gesproken, wil God door het geloof kracht geven om geduld,lijdzaamheid en heiligheid te laten zien in onze leven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijbelstudie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s