Op weg naar kerst: Advent

Het is een tijd van vooruit zien, maar ook een tijd van terug kijken. De vijf weken voor kerst worden altijd de adventsweken genoemd. Advent betekent ergens naartoe komen.

In de adventstijd wordt terug gekeken op de voorzeggingen van Christus komst op aarde. De kerk van het Oude Testament keek uit naar de komst van de Messias, maar de kerk overdenkt ook de wederkomst van Christus op de wolken van de aarde.

Een goed voorbeeld is Simeon, die in de tempel wachtte op de komst van Jezus. Hij mocht zeggen: “Nu laat Gij, Heere, Uw dienstknecht gaan in vrede, naar Uw woord; Want mijn ogen hebben Uw Zaligheid gezien.”

Afgelopen zondag 28 november was dit jaar de eerste adventszondag. Tegelijkertijd begint dan het nieuwe kerkelijke jaar. Eigenlijk heel logisch. De kerk begint bij het begin, bij de geboorte van Jezus Christus.

Wat moet een christen doen in adventstijd? Allereerst moet de adventstijd een periode van overdenking over zonden zijn. Waaraan hebben wij het immers verdiend dat Christus nog wilde komen naar de aarde? Het moet natuurlijk ook een periode zijn van dankbaarheid, omdat God nog Zijn verbond heeft willen houden en dat zondaren nog zalig kunnen worden.

Rond advent komen ook alle kerstliedjes weer tevoorschijn. Bij sommige mensen na 5 december ook al de Kerstman. Bij Simeon was de tempel de plek waar hij de adventstijd heeft doorgebracht. En reken er maar op dat zijn adventstijd langer was dan vijf weken. Ik denk dat wij onszelf de vraag moeten stellen waar wij onze adventstijd doorbrengen!

Miykayah

Dit bericht werd geplaatst in overig en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s